ELEA valis uue nõukogu, vahetus kolm liiget

Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon (ELEA) valis kolmapäeval 22. mail 2024 endale uue nõukogu. Kaheksaliikmelises nõukogus vahetus kolm liiget, uus esimees selgub juuni alguses.

ELEA korralisel üldkoosolekul toimunud hääletuse käigus valiti organisatsioonile uus nõukogu, milles vahetus kolm liiget. Uuteks nõukogu liikmeteks asusid Valter Veedler (Ospentos International OÜ), Kristel Annus (Schenker AS) ja Kristina Laaneots (DHL Express Estonia AS). Nõukogus jätkavad Toomas Orutar (Logistika Pluss OÜ), Andres Matkur (ACE Logistics Estonia AS), Joel Timm (MyDello OÜ), Remo Kirss (DPD Eesti AS) ning Mark Paves (Smarten Logistics AS).

Uue ELEA nõukogu esimehe valimine toimub 10. juunil, mil pannakse paika ka detailsem uus tegevuskava. „Jätkuvalt on meie lähiaja prioriteediks tegeleda tänavatel peatumise probleemiga ning pikemate autorongide temaatikaga,“ märkis ELEA juhatuse liige Herkki Kitsing.

ELEA liikmeskonna käive ületas 2022. aastal üle 1 miljardi, kuid 2023. aasta lõpuks langes ELEA liikmeskonna käive ligi. 20% ehk 800 miljoni EUR kanti. Viimase konkurentsiraportite info järgi on kogu logistikasektori käive 2024. aasta esimese kvartali seisuga langenud võrdluses 2023. aasta esimese kvartaliga 14%. Ekspedeerimise sektor on veel omakorda langenud  ligi 25%, mis näitab, et majanduslanguse põhi pole veel täielikult kätte jõudnud.

Kitsingu sõnul on ELEA jätkuvalt kasvamas ning erinevaid murekohti on lahendada piisavalt. Möödunud aasta jooksul liitus organisatsiooniga kaheksa uut liiget ning nüüdseks koondab ELEA kokku 66 ettevõtet. Senine ELEA nõukogu esimees ja Logistika Pluss juhatuse esimees Toomas Orutar lisas: „ELEA on väga tugev ühing ning uute liikmetega saame veelgi tugevamaks.“

Üldkoosolekul tegid enda ettekanded ka külalisesinejad LHV majandusekspert Heido Vitsur ning kaitseväe juhataja Martin Herem, kes tõid esile logistikasektori olulise majanduses ja ka riigi turvalisuse hoidmisel. Herem märkis, et on tõenäoline, et tulevikus hakatakse just ka logistikaettevõtetega sõlmima rohkem valmiduslepinguid, et ohuolukorras oleks riigis tagatud piisav logistikavõimekus.

Lisaks said ELEA liikmed Rail Baltica esindaja poolt ülevaate projekti hetkeseisust ja arengutest.

Lisainfo: Herkki Kitsing, juhatuse liige, Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon, tel. 56949262, elea@elea.ee